Wat regel je als gemeente?

Wat hebben gemeenten nodig om samen te werken met huisartsen?

Wijs een aanjager aan

Veel gemeenten zijn overtuigd van het belang om samen te werken met huisartsen. Gemeenten spelen een belangrijke rol door verbindingen te leggen, onder andere tussen huisartsen en de schuldhulpverlening. Het op gang brengen van dit proces is vaak lastig. Een aanjager kan hierbij helpen. Deze kan bijvoorbeeld de eerste (verkennende) gesprekken organiseren tussen de lokale huisartsen(organisaties) en de gemeente. Organisaties die de rol van aanjager op zich kunnen nemen, zijn onder andere de Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS’en) en vrijwilligersorganisaties binnen de gemeente.

ROS

In totaal zijn er 13 ROS’en, verdeeld over Nederland. Hun maatschappelijke opdracht is om de eerstelijnszorg in de wijk te versterken. De ondersteuning vanuit de ROS’en is ook gericht op samenwerking met partijen buiten de eerstelijnszorg, waaronder het sociaal domein. Een voorbeeld van hoe dit er in de praktijk uit kan zien, is de aanpak van ROS Robuust in de gemeente Meierijstad.

Vrijwilligersorganisaties

In Nederland is een groot netwerk van vrijwilligersorganisaties die laagdrempelige, gelijkwaardige en gratis hulp aanbieden om mensen met geldzorgen weer financieel zelfredzaam te maken. Zij kunnen zorgverleners, onder wie huisartsen, ondersteunen. Na een verwijzing kunnen zij passende hulp bieden. Een voorbeeld is de pilot van SchuldHulpMaatje in de gemeente Leiden.

Ontwikkel beleid en stem dit af met huisartsen

Door samen een beleidsplan te ontwikkelen kun je de samenwerking tussen huisartsen en schuldhulpverlening vormgeven. Als gemeente kun je een aanjager inschakelen om hierin de eerste stappen te zetten, maar je kunt het ook zelf oppakken. 

Als gemeente werk je in het kader van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA) op regionaal niveau samen aan een integraal lokaal en regionaal gezondheids- en preventiebeleid. Je hebt een regioplan opgesteld. Daarin staan onder andere een aantal ketenaanpakken waarin wordt samengewerkt tussen het zorgdomein en het sociaal domein. Aangezien het regioplan een plan op hoofdlijnen is, betekent dit dat het nog verder uitgewerkt moet worden. Voorbeelden hiervan zijn Twentse Koers en Fries Financieel Fundament dat onderdeel uitmaakt van de Friese Preventie Aanpak.

Ook de ROS kan een rol spelen bij het ontwikkelen van een aanpak om eerstelijnszorg en sociaal domein meer met elkaar te verbinden. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in Flevoland en Noord-Brabant.

Besteed blijvend aandacht aan het vakmanschap van schuldhulpverleners

Het is belangrijk om bij schuldhulpverleners blijvend aandacht te besteden aan stress-sensitief werken. De schuldhulpverlener heeft een grote rol bij het aanpakken van iemands schulden. Daarbij gaat het niet alleen om het schuldregelen zelf. De schuldhulpverlener moet ook over soft-skills beschikken, met name op het gebied van begeleiding en stress-sensitief werken. Mensen met problematische schulden ervaren vaak veel stress. Dat kan gevolgen hebben voor hun doenvermogen. Tijdens het traject is het belangrijk dat schulddienstverleners daar rekening mee houden. Zij kunnen hun werk dan beter uitvoeren.