Verbreden - het stimuleren van samenwerking
Het toezicht van TSD is gericht op samenwerking die leidt tot samenhangende zorg en ondersteuning voor de burger. Onze ambitie is dat de vier individuele inspecties in het eigen toezicht meer kijken naar samenwerking in de uitvoering. Om te bepalen hoe er gekeken moet worden naar samenwerking, betrekken wij gemeenten en uitvoerende partijen. Want zij zijn het tenslotte die met elkaar samenwerken.
Hoe stimuleren wij samenwerking?
Bij de zorg voor mensen met een hulpvraag zijn vaak meerdere organisaties betrokken. Bijvoorbeeld gemeenten, zorgaanbieders en professionals. Om de zorg en ondersteuning rond hulpvragen zo goed en passend mogelijk te kunnen invullen, is samenwerking tussen organisaties en sectoren van groot belang. Maar dat is niet altijd eenvoudig. Verschillende factoren kunnen samenwerking in de weg staan, zoals een verschil in werkwijze of de privacywet bij het uitwisselen van gegevens.
Uitgangspunten voor samenwerking
Wat maakt samenwerken succesvol? En welke knelpunten zijn er om op te lossen? Om die vragen te beantwoorden en effectief samenwerken te stimuleren is het project 'Fundament voor samenwerking' gestart. Met dit project willen de inspecties gezamenlijk werken aan een aantal basisuitgangspunten waarmee we samenwerking tussen organisaties en sectoren kunnen toetsen en stimuleren.
Bij het ontwikkelen van de uitgangspunten betrekken we gemeenten, bestuurders en experts uit verschillende sectoren en kennisinstituten. Want zij zijn het tenslotte die met elkaar moeten samenwerken.
Wat gaat het opleveren?
Met de basisuitgangspunten, die uit het project voortkomen, willen we organisaties stimuleren en houvast geven voor integraal samenwerken rondom mensen met een zorg- of hulpvraag. Inspecteurs kunnen op basis van de uitgangspunten het gesprek aangaan over wat organisaties nog kunnen (door)ontwikkelen en het gebruik 'samenwerkingstools' van aan te moedigen.
Zo wordt effectief samenwerken ook een onderdeel waar we op kunnen toezien.
Belangrijk is dat organisaties en professionals met elkaar blijven denken en handelen vanuit het perspectief van de persoon, die om hulp vraagt. Vanuit die focus kunnen bestuurders hun professionals stimuleren en de ruimte geven om ook buiten de eigen organisatie samen te werken. Door samenwerken kan de benodigde zorg en ondersteuning aan de persoon met een hulpvraag zo effectief en passend mogelijk worden aangeboden. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.
Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met Toezicht Sociaal Domein.
Wij gaan als individuele inspecties en TSD intensiever samenwerken in het toezicht op groepen burgers met extra ondersteunningsbehoeften. Dit betekent dat we gezamenlijk onderzoek doen naar een probleem. Dit noemen wij multi-toezicht. Een van de individuele inspecties draagt een onderwerp of thema aan dat raakt aan een of meer andere inspecties, TSD en actualiteiten in het sociaal domein. Daarnaast ondersteunt TSD de inspecties bij het verkennen van thema’s voor multi-toezicht.
Actuele onderzoeken
- Re-integratie tijdens en na detentie (Inspectie van Justitie en Veiligheid samen met Nederlandse Arbeidsinspectie en Toezicht Sociaal Domein). We hebben onderzocht hoe de samenwerking verloopt tussen deorganisaties die betrokken zijn bij de re-integratie van justitiabelen en bepalen knelpunten en best practices.
- Preventie van suïcide (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd samen met de Nederlandse Arbeidsinspectie, Inspectie van het Onderwijs, Inspectie van Justitie en Veiliheid en Toezicht Sociaal Domein). TSD en IGJ hebben de Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025 ondertekend. Het onderwerp raakt vele onderdelen van de samenleving. Dit vraagt om een samenwerking van verschillende hulp- en zorgaanbieders én om gezamenlijk toezicht. In dit multi-toezicht verkennen we de aanknopingspunten voor integraal – en sectoraal- toezicht. Met ons toezicht dragen we bij aan een cultuur van leren en verbeteren.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het (beleidsmatig) vormgeven en de uitvoering van zorg en ondersteuning in het sociaal domein. Samen met gemeenten kijken we wat er nodig is om de samenhang in de zorg en ondersteuning te verstevigen. In gesprek met hen en andere relevante partijen onderzoeken wij hoe het toezicht in het sociaal domein hieraan de meeste waarde toevoegt.
Huidige instrumenten
- De ontwikkeling van de visual Toezichtstaken Sociaal Domein, samen met VNG Naleving. Dit is een interactief overzicht dat gemeenten helpt bij het vormgeven en uitvoeren van hun toezichts- en handhavingstaken op grond van de Wmo 2015, de Jeugdwet, de Participatiewet, de Wet Kinderopvang, de Leerplichtwet en de Wet inburgering 2021.
- De Zorg en ondersteuning Evaluatie Tool (ZET), samen met Integraal Werken in de Wijk (IWW). Deze geeft gemeenten en uitvoerende organisaties inzicht in het verloop van de zorg en ondersteuning. De komende tijd zullen we gemeenten aanmoedigen om de ZET te gaan gebruiken.