Veilig thuis
Deze tijdlijn brengt het belang van informatie-uitwisseling in het sociaal domein in beeld. Vanuit het perspectief van Veilig thuis worden herkenbare afwegingen belicht.
Veilig thuis-medewerker Ronald Brouwer
-
Juli 2016
-
Als Damian zes jaar oud is, ontvangt Veilig Thuis meldingen van zijn school en de huisarts die bij hem betrokken is. Zij doen meldingen over blauwe plekken en sterk teruggetrokken gedrag van Damian. Ook blijkt uit de melding van de school dat Damian op school blijft verschijnen zonder te hebben ontbeten.
-
-
Augustus 2016
-
Veilig Thuis start een onderzoek. Er wordt eerst informatie opgevraagd bij het wijkteam. De jeugdhulpverlener geeft een uitgebreide toelichting.
Dilemma
Welke informatie kun je verstrekken aan Veilig Thuis?
Lees hieronder de toelichting
-
Als Veilig Thuis onderzoek doet naar mogelijke kindermishandeling hoeven professionals (alle beroepsgroepen) geen toestemming aan cliënten te vragen om (relevante) informatie met haar te delen. Op grond van de wet (artikel 5.2.6 WMO) mogen zij (relevante) informatie delen als dit noodzakelijk is om een situatie van kindermishandeling te beëindigen. Of om een redelijk vermoeden daarvan te onderzoeken. Dit kan dus een doorbreking van het beroepsgeheim met zich meebrengen. Dit dient zorgvuldig te gebeuren. Dat betekent dat Veilig Thuis goed onderbouwt wat ze wil weten en waarom en dat de verstrekker een zorgvuldige afweging maakt welke informatie noodzakelijk is om te verstrekken en waarom. Daarnaast is het erg belangrijk om de cliënt te betrekken.
In deze casus is het belangrijk dat de jeugdhulpverlener het doel van het informatie verstrekken voor ogen houdt en niet meer verstrekt dan nodig is. Veilig Thuis belt hem om een inschatting te maken van de veiligheid van de kinderen. Het is dus van belang dat hij díe informatie verschaft die voor Veilig Thuis nodig is om een goede veiligheidsinschatting te kunnen maken. De signalen over het afwijkende gedrag van Damian op school, het gebrek aan ontbijt, het vieze huis en de heftige ruzies tussen de ouders zijn signalen die hij met Veilig Thuis kan delen. Dit helpt Veilig Thuis om een inschatting te maken. Hij kan Veilig Thuis ook op de hoogte stellen van de betrokkenheid van de psycholoog bij Dorien. Veilig Thuis kan dan bij deze psycholoog navraag doen om de veiligheidsinschatting compleet te maken.
Relevante links
-
-
September 2016
-
In het kader van het onderzoek vraagt Veilig Thuis informatie op bij de psycholoog van Dorien. Conform de informele afspraken van de organisatie dat het delen van informatie niet zo maar is toegestaan, besluit de psycholoog geen informatie te delen. Hij wil geen arbeidsconflict en omdat hij pas net psycholoog is, weet hij niet zeker welke informatie hij kan delen. Veilig Thuis krijgt geen informatie.
Dilemma
Welke informatie moet een professional Veilig Thuis geven?
Lees de toelichting hieronder
-
Veilig Thuis heeft op grond van de wet (artikel 5.2.6 WMO) de bevoegdheid om – ook zonder toestemming – informatie op te vragen voor zover dat noodzakelijk is voor de uitoefening van haar taken. Het doen van onderzoek naar mogelijke kindermishandeling hoort daar bij. Hier geldt dus een wettelijke grondslag voor informatie-uitwisseling. Veilig Thuis heeft de informatie nodig om een veiligheidsinschatting te maken. Het is belangrijk dat de Veilig Thuis-medewerker uitlegt waarom hij informatie opvraagt. En welke informatie hij nodig heeft van de psycholoog.
Ook voor de psycholoog bestaat er een wettelijke grondslag (artikel 5.2.6 WMO) om informatie te delen met Veilig Thuis. Het gaat om informatie die voor Veilig Thuis noodzakelijk is om de situatie van kindermishandeling te onderzoeken of te beëindigen. Informatie over de diagnose van moeder Dorien is bijvoorbeeld niet nodig om in te schatten of er een veilige opvoedsituatie is. Informatie die wel van belang is, is of haar aandoening een risico vormt op kindermishandeling. In principe informeert Veilig Thuis de cliënten over informatie die bij andere professionals opgevraagd is of wordt. Veilig Thuis vraagt daarbij niet om toestemming van cliënten. In het contact met de professional zal Veilig Thuis hem erover informeren of cliënten op de hoogte zijn gesteld van de informatievraag. Zijn cliënten wel op de hoogte van het feit dat informatie is of wordt opgevraagd, dan laat Veilig Thuis weten of cliënten hiermee instemmen. Of dat zij hiertegen bezwaren hebben. Zijn cliënten niet op de hoogte, dan licht Veilig Thuis toe waarom daartoe besloten is.
Relevante links
-
-
Oktober 2016
-
Veilig thuis spreekt verschillende partijen en doet onderzoek. Ze komt tot de conclusie dat er sprake is van kindermishandeling. Veilig Thuis kan geen volledige inschatting van de veiligheid van de kinderen maken, omdat de psycholoog geen informatie verstrekt over het toestandsbeeld van Dorien. Veilig Thuis is er dus niet mee bekend dat haar psychische problematiek van invloed kan zijn op de veiligheid van de kinderen: soms kan ze onvoorspelbaar en agressief reageren.
Dilemma
Wat kan Veilig Thuis doen als een gezin of professional niet vrijwillig wil meewerken en informatie wordt gemist?
Lees de toelichting hieronder.
-
Omdat de GZ-psycholoog blijft weigeren en ook moeder niet wil meewerken aan het verstrekken van informatie, is vrijwillige hulpverlening niet mogelijk. Veilig Thuis kan een verzoek tot onderzoek indienen bij de Beschermingstafel, waarna een bijeenkomst wordt georganiseerd waarbij naast Veilig Thuis in ieder geval de ouders en de Raad voor de Kinderbescherming worden uitgenodigd en wordt bezien of tot een goede oplossing kan worden gekomen of dat er nadere maatregelen nodig zijn. Mocht een oplossing niet mogelijk zijn dan kan de Raad voor de Kinderbescherming de rechter verzoeken om een ondertoezichtstelling uit te spreken. Hierbij wordt het gezag van de ouders gedeeltelijk beperkt. De kinderen krijgen dan een gezinsvoogd en deze kan van de psycholoog eisen dat hij de informatie geeft.
Relevante links
-
-
November 2016
-
Veilig Thuis belt met het gezin. Ricardo neemt de telefoon op en zegt dat Dorien met de kinderen vertrokken is. Hij weet niet waar Dorien en de kinderen verblijven. Andere betrokken partijen weten ook niet precies waar Dorien en haar kinderen gebleven zijn. De leerkracht van Damian vermoedt dat zij in de vrouwenopvang zitten in een andere gemeente. Deze vrouwenopvang heeft schoolwerk van Damian opgevraagd.
Dilemma
Wat te doen als het gezin naar een andere gemeente verhuist en uit beeld is?
Lees de toelichting hieronder.
-
Het komt niet zelden voor dat ouders uit een probleemgezin in een nieuwe gemeente met een schone lei willen beginnen en niet meer in beeld zijn. Dit is een recht wat niet zomaar doorbroken mag worden. Toch dienen hulpverleners er altijd alert op te blijven wat dit betekent voor de veiligheid van de kinderen. Dit geldt eens te meer als sprake is van een gezin dat op meerdere leefgebieden problemen heeft. In deze casus is het belangrijk dat alles in het werk wordt gesteld om het gezin in beeld te houden: de veiligheid van de kinderen is niet gewaarborgd. Veilig Thuis kan via de Gemeentelijke Basis Administratie achterhalen of het gezin zich heeft ingeschreven in een nieuwe gemeente. Veilig Thuis kan dan contact opnemen met de Veilig Thuis-organisatie die voor die gemeente werkt. Daarnaast kan Veilig Thuis nagaan in de landelijke Verwijs Index Risicojongeren (VIR) of betrokken partijen in de nieuwe gemeente het gezin al in beeld hebben.
Relevante link
-